Programe Finantare Fonduri Nerambursabile 2024 IMM Invest PNNR APIA Casa Verde

Protejati-va afacerea si investitiile!

Infoline: 0752 404 328


Instrumente pentru Fonduri europene start-up 2024


Antreprenorii români vor avea la dispoziție în anul 2023 o serie întreagă de linii de finanțare pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM), din fonduri europene, de la bugetul de stat sau de la bancă.
1. Programul de Digitalizare a IMM non-IT
2. Schemă de ajutor de stat in contextul digitalizării, pentru IMM-uri IT
4. Sprijin pentru microîntreprinderi prin Programele Regionale
5. Granturi IMM pentru tranziție justă
6. Programul Microindustrializare 2023
7. Programul Comerț-Servicii 2023
8. Fonduri IMM în stațiuni balneare
9. Împrumuturi pentru afaceri mici
10. Fonduri de investiții susținute de PNRR
Citeste mai multe direct la sursa: https://www.startupcafe.ro/fonduri-europene/lista-surse-finantare-afaceri-romania-2023.htm


Instrumente pentru Fonduri europene start-up 2024Pentru ca firmele să poata obtine finanțare acestea vor fi evaluate din punctul de vedere al maturității digitale.
Prin urmare, se va implementa un sistem de evaluare care va recomanda soluțiile tehnice necesare acoperirii decalajului de digitalizare și care va sta la baza finanțării IMM-urilor. Acesta va fi realizat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și administratorul de schemă.

Prin utilizarea acestui instrument se urmărește facilitarea accelerării procesului de digitalizare în rândul IMM-urilor prin:
- extinderea accesului pe piață și integrarea lanțului valoric prin intermediul platformelor digitale;
- îmbunătățirea relațiilor cu clienții prin utilizarea de platforme de comunicare sociale și servicii digitale pentru clienți;
- oferirea de noi produse sau servicii digitale și/sau o gamă existentă de servicii cu servicii digitale suplimentare.

Finanțări europene pentru start-up în 2024


Proiectele depuse de firme pentru a obține fonduri europene pentru start-up în 2024 pot conține activități din cele 2 domenii sau doar domeniul 010. Pentru activitățile aferente domeniului 012, procentul maxim care se va finanța va fi de 10%.
La o valoare medie a proiectului de 65.000 euro/întreprindere (valoarea minimă este de 30.000 de euro, iar valoarea maximă este de 100.000 de euro), se vor finanța 5.384 proiecte din bugetul alocat de 350.000.000 de euro.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (furnizor al schemei de ajutor de minimis și al schemei de ajutor de stat) și un administrator de schemă – instituție publică, vor lansa ghidurile aferente apelurilor de proiecte în 2023.

Firme neeligibile pentu Fonduri europene start-up 2024
MIPE și administratorul se vor asigura că la nivelul fiecărui proiect se va respecta principiul de sustenabilitate socială prin excluderea de la finanțare a IMM-urilor ale căror activități:
– limitează drepturile și libertatea individuală a oamenilor sau încalcă drepturile omului;
– din domeniul apărării; care utilizează, dezvoltă sau produc tehnologii care sunt interzise de legislația internațională aplicabilă;
– au legătură cu industria de tutun (producție, distribuție, prelucrare și comerț);
– prevăd clonarea în scopuri reproductive; desfășoară activități destinate modificării patrimoniului genetic al ființei umane care ar putea face astfel de schimbări ereditare, activități de creare a embrionilor umani exclusiv în scopul cercetării sau în scopul obținerii de celule stem, inclusiv de către mijloace de transfer nuclear de celule somatice;
– fonduri europene pentru start-up în 2023 nu pot obține nici firmele ce au activități legate de jocuri de noroc (producție, construcție, distribuție, prelucrare, comerț sau software conex);
– prevăd comerț sexual;
– care implică animale vii în scopuri experimentale și științifice în măsura în care respectarea „Convenției Consiliului Europei pentru protecția animalelor vertebrate utilizat în scopuri experimentale și în alte scopuri științifice” nu poate fi garantată;
– de dezvoltare imobiliară;
– financiare, cum ar fi achiziționarea sau tranzacționarea cu instrumente financiare;
– legate de exploatare / extracție, prelucrare, distribuție, depozitare sau arderea combustibililor fosili solizi și a petrolului, precum și investiții legate de extracția gazelor.