De ce avem nevoie de un sistem de protecție la trăsnet PDA
Trăsnetul este unul dintre cele mai distructive fenomene naturale, iar probabilitatea de a lovi orice tip de structură este foarte mare! - Risc mare de incendiu. Lemnul dar și alte materiale de construcție inflamabile pot fi ușor aprinse de o lovitură de trăsnet. - Risc de avariere a structurii. Un trăsnet poate provoca daune structurale importante unui imobil, fisurând pereți, planșee, fundații. - Fără un sistem de protecție la supratensiunea provocată de trăsnet, instalațiile, aparatura electrică și electronică sensibilă, sunt expuse pericolului! - Risc de electrocutare. Curentul de trăsnet poate călătorii prin sol, pereți, instalația de gaz sau apă, putând să ajungă în orice loc din casă!
Astăzi multe companii de asigurări nu vă vor asigura casa fără să aveți instalat un sistem de protecție împotriva trăsnetelor.
Datorita dezvoltarii tehnologice, importanta sistemelor electronice, de telecomunicatii, automatizarilor industriale, IT, etc. este tot mai mare in activitatea economico-sociala.
Supratensiunile tranzitorii pot cauza intreruperea functionarii acestor sisteme, defectarea acestora, pierderi de date, avand ca rezultat pagube importante si frecvente.
-Supratensiuni atmosferice – cauzate de trasnet, cu efecte directe sau indirecte asupra obiectivului ce trebuie protejat -Supratensiuni industriale ( de comutatie ) – cauzate de manevre si defecte in reteaua electrica de distributie si in instalatiile electrice -Protectia instalatiilor si receptoarelor electrice se realizeaza cu descarcatoare de supratensiuni.
O protectie la supratensiuni eficienta, presupune alegerea si amplasarea corecta a tipurilor de descarcatoare, in corelare cu instalatiile de legare la pamant si echipotentializare.
-Tip 1 ( clasa B ) si combinat tip 1+2 ( clasa B+C ) sunt descarcatoare de curent de trasnet si asigura protectia interioara impotriva lovititurilor directe de trasnet -Tip 2 ( clasa C ) asigura protectia impotriva loviturilor de trasnet in departare ( efect indirect al trasnetului ) si imptriva supratensiunilor de comutatie -Tip 3 ( clasa D ) sunt descarcatoare ce asigura protectia fina, si se amplaseaza cat mai aproape de receptorul electric sensibil
In general, un sistem de protectie la supratensiuni se realizeaza cu toate cele 3 tipuri de descarcatoare.
-Protectii la supratensiuni pentru telecomunicatii, semnale si date fisier -Protectii la supratensiuni pentru sistemele fotovoltaice